Elephant in the room is een steeds veranderende performatieve act die in vraag stelt hoe en waarom we naar dieren kijken en wat het in die context betekent om mens te zijn.
In dit project herwerkt Geert Belpaeme materiaal uit zijn eerder creatie De dieren tot korte performances buiten de theaterzaal, daarin geïnspireerd door zijn huidige onderzoek naar een hedendaagse clownspraktijk. De performances worden telkens aangepast aan locatie, publiek, context en sfeer en nemen verschillende vormen aan, van installaties en interventies in de publieke ruimte tot full-blown clown gag. Elke keer anders dus, maar telkens op de bevreemdende rand tussen humor, tragiek, maatschappijkritiek en vrijheid en op het kruispunt tussen dans, performance en mime.
Please (don’t) let me be (mis)under-stood
Posted byGeert Belpaeme
In Please (don’t) let me be (mis)understood performen drie spelers de intrinsieke razernij van het mens-zijn en grijpen daarvoor terug naar een oude, bijna uitgestorven, traditie: clownerie. Met de nonsensicale taal en het wankele lichaam van de clown, met een vrolijke roekeloosheid en een lichtzinnige pretentie, slaan ze zich een weg door de menselijke geschiedenis en daar voorbij. Please (don’t) let me be (mis)understood is een fysieke voorstelling waarin menselijke lichamen buiten hun oevers treden om ook niet-menselijke verhoudingen te spelen. Alles met de knipoog van de clown.
concept & regie: Geert Belpaeme / spel & creatie: Estefanía Álvarez Ramírez, Geert Belpaeme en Stanley Ollivier / slagwerk: Wim Segers of Arno Grootaers / co-regie: Bosse Provoost / dramaturgisch advies: Mats Van Herreweghe / lichtontwerp: Geert Vanoorlé / kostuumontwerp & scenografie: Carly Rae Heathcote / productionele steun: Famke Dhont
productie: l’hommmm / coproductie: C-TAKT, STUK en VIERNULVIER / spreiding: Vincent Company / in samenwerking met CC Blankenberge, CC Strombeek, Cultuurhuis de Warande, De Grote Post, Dommelhof, Kaaitheater, Nona en Miramiro / met de steun van de Vlaamse overheid en Cultuur Gent
Please (don’t) let me be (mis)understood ging in première op 14 januari 2023 in Nona in Mechelen en speelde daarna al in CC Strombeek (Grimbergen), Monty (Antwerpen) en in De Grote Post (Oostende). Bekijk de agenda voor de verdere speelreeks.
Be a Bear – Podcast
Posted byGeert Belpaeme
In oktober 2020 ging De dieren in première, een voorstelling die je meeneemt naar de zoo, een plek waar mensen naar dieren kijken. Na de première ging de voorstelling in een gedwongen winterslaap. Maar een voorstelling is een levend organisme, dat blijft verder groeien, ook als ze niet gespeeld of gezien wordt. Be a Bear is de koortsdroom van een voorstelling in winterslaap.
Be a Bear is een Podcast van Geert Belpaeme en Esther Venrooy.
Speelsheid
Posted byGeert Belpaeme
Speelsheid is een boek over spelen. Vertrekkend vanuit inzichten die voortkomen uit een praktijk van spelen – als performer, theatermaker, maar ook als pedagoog en artistiek onderzoeker aan KASK in Gent… – ontrafelt Geert Belpaeme hoe spelen fundamenteel verwoven zit in onze ervaring van de wereld en onze mogelijkheid om die wereld te kennen. Hoe we spelen bepaalt wie we zijn. Veel meer dan een specifieke culturele activiteit die we af en toe in helder afgebakende contexten en binnen heldere regels doen, is spelende-zijn de fundamentele ontologische situatie waarin we ons bevinden. We moeten spelen om te bestaan. Belpaeme werkt toe naar een definitie van spelen vanuit de term onzekerheid, een begrip dat hij aan de kwantummechanica ontleent. Onzekerheid duidt op een fundamentele instabiliteit van de materiële opbouw van de werkelijkheid. Het zekere handelen waarin we ons elke dag begeven is een reductie van een werkelijke (overlappende) veelvormigheid en onbepaaldheid, een inconsistente en niet-te-tellen vormveelheid. Bestaan betekent dat we binnen die onbepaalde vormveelheid, structuur en eenheid ‘performen’.
Geert Belpaeme evolueert naar een specifiekere definitie van spelen als ont-zekeren, een ontologisch-epistemologische attitude die men in het zijn kan aannemen ten opzichte van de betekenisregimes die dat zijn vormgeven. Spelen als podiumkunstpraktijk is een ideaal laboratorium om dit te onderzoeken omdat de exponentiële vermenigvuldiging van de blik een kortsluiting teweegbrengt in de zekerheid waarbinnen we pretenderen te handelen. De toneelspeler wordt gedwongen veelvormig te zijn. De speler kan niet anders dan in een waarheid te staan die zich niet in een eenheid laat vatten.
Speelsheid wordt gefinancierd door het Onderzoeksfonds Kunsten van HOGENT en wordt uitgegeven door Letterwerk. Publicatie verwacht in voorjaar/zomer 2024.